Negocis particulars i irregularitats en el Centre Integral de Salut (CIS) de Cotxeres Borbó

El passat 10 d’abril la revista de la província de Girona  Cafeambllet , especialitzada en treure a la llum pública  els negocis que determinats personatges polítics fan  amb la sanitat pública catalana, va publicar un article on informava que la Sindicatura de Comptes de Catalunya havia trobat nombroses irregularitats en la construcció del CIS de Cotxeres Borbó i en l’adjudicació de contractes per a la gestió dels serveis d’aquest centre.

A continuació reproduïm textualment part dels articles on es denuncia que l’ex-alcalde de Calella per CiURamon Bagó (actualment investigat per l’Oficina Antifrau de Catalunya), president de l’empresa pública Consorci Sanitari de Catalunya i propietari de diverses empreses de serveis que tenen a l’administració pública com a client preferent, va contractar diverses empreses de la seva propietat per cobrir els serveis del CIS de Cotxeres Borbó.

Des de la CUP denunciem que el sistema sanitari català és el laboratori d’assaig de les polítiques privatitzadores que s’estan dissenyant per desmantellar el sector públic i l’estat del benestar i per això la CUP vol impulsar una
campanya de denúncia pública dels responsables d’aquest canvi de model encobert.

Des del moment que es va permetre l’entrada de capital privat a la sanitat pública catalana, l’any 1997, el model sanitari ha anat incorporant i assumint com a propis els interessos del sector privat. Directa o indirectament, el
pes del sector privat en el món sanitari és enorme. Som dels països d’Europa amb una major despesa de PIB en sanitat privada, i el 50% de la despesa feta per la sanitat pública és gestionada per empreses privades.

Extractes del articles de la revista Cafemballet:

“L’1 de juny de 2005 el Servei Català de la Salut iel Consorci Hospitalari de Catalunya (CHC, ara CSC) van signar un conveni per impulsar el CentreIntegral de Salut (CIS) Cotxeres a Nou Barris, Barcelona. Segons aquest conveni el CHC S.A. , llavors presidit per Ramón Bagó, s’encarregava de “la construcció de l’edifici i posterior gestor dels serveis sanitaris” del CIS Cotxeres. Una història que, per cert, havia començat 7 mesos abans ja que el propi CHC  havia dissenyat el Pla Tècnic que hauria de regular tota l’operació.

La qüestió és que dues setmanes més tard, el 16 de juny de 2005 l’empresa pública CHCVitae S.A. (també dirigida per Ramon Bagó com el CHC S.A.) publica la licitació del concurs d’idees per al nou edifici. Un cop fet  el projecte el 21 de febrer de 2008 Ramon Bagó signa la licitació per triar l’empresa constructora de l’edifici per un valor de 19,7 milions d’euros. Aquest mateix mes Bagó encarrega el “control i gestió de costos, temps d’execució i qualitat de l’obra” a una altra empresa pública: CHC Consultoria i Gestió S.A. Qui dirigeix
aquesta empresa? El mateix Bagó. Això vol dir que els prop de 20 milions d’euros que costa l’edificid’aquest centre sanitari públic, el control absolut de tot el procés de licitació, adjudicació, construcció i control està sempre sota el domini i control de Ramon Bagó.

Ara, un informe de la Sindicatura de comptes presentat el passat 27 de març confirma que el procés de construcció i adjudicació del CIS Cotxeres presenta nombroses irregularitats. L’informe del la Sindicatura de Comptes és clar:
“Que CHC Vitae –presidida per Bagó durant el procés- s’hagi fet càrrec de la totalitat de l’objecte del conveni (…) sense que s’hagi efectuat cap procediment de contractació (…) no s’ajusta a dret. Per tant –continua l’informe- la construcció dels equipaments sanitari i sociosanitari com pel que fa a l’explotació dels centres s’hauria d’haver produït mitjançant un procediment de
contractació oberta”.

Vulnerant les lleis de contractes CHC Vitae no va publicar l’adjudicació del concurs d’idees del projecte d’arquitectura per 376.000 euros ni la de diversos contractes per valor d’altres 450.000 euros, la qual cosa incompleix la Llei de Contractes de las Administracions Públiques. Uns incompliments que també afecten a l’adjudicació de la redacció del projecte bàsic, per valor de 141.000 euros.

Pel que fa a la contractació de la direcció d’obra de les obres de l’hospital “s’hauria d’haver licitat mitjançant un procediment obert” explica la Sindicatura. En comptes d’això CSC Vitae va encarregar aquest servei mitjançant un contracte “negociat sense publicitat”.

CHC Vitae S.A. tampoc va publicar l’adjudicació definitiva del contracte de direcció, la qual cosa incompleix la Llei de Contractes del Sector Públic.

Obres descontrolades

La direcció de les obres tampoc complien la normativa i, a efectes pràctics, els controladors de l’obra eren els mateixos que el que la feien: Sacyr S.A. “La direcció facultativa de l’obra no la pot realitzar l’empresa que executa l’obra, ja que el controlar i l’excecutor serien la mateixa empresa” explica l’informe, la qual cosa contravé la llei de l’obra pública a Catalunya.

Mala gestió, negoci per Sacyr i pels bancs

Segons el contracte d’adjudicació el terminiestablert per pagar les diferents fases de l’obraera de 3 mesos. Però CHC Vitae ho feia normalment als sis mesos. Això comportava quetot el procés s’encarís significativament.

“El contracte –explica l’informe- disposa que la falta de pagament en el termini establert comportarà el dret a cobrament d’interessos pel contractista consistents en l’euribor més un punt i mig”.

La llista d’irregularitats de divers tipus és llarga i qui vulgui la pot llegir directament al document dela Sindicatura de Comptes. Unes irregularitats que es sumen a les notícies que posen de manifest l’estreta relació entre el Bagó que gestiona diners públics i el Bagó empresari que obté contractes milionaris de les
empreses públiques a les que participa.

Arribem a l’any 2008 amb tot lligat i ben lligat. En només 3 anys Ramon Bagó s’ha encarregatd’adjudicar el projecte, les obres i el control delstreballs. Ara toca ser empresari. Cal moblarl’edifici que Bagó va posar en marxa: El 16 de junyde 2010 l’empresa pública CHC Vitae S.A. adjudica a l’empresa Equip Turis, propietat de Bagó, el‘mobiliari general’ de les Cotxeres de Borbó. Preu: 276.382 euros. Més IVA. El 7 de gener de 2011 elBOE informa de que Equip Turis S.A. torna aguanyar un contracte. Aquesta vegada són 518.000 euros (més IVA) per “suministro einstalación del equipamiento de cocina para el Centro Integral de Salut Cotxeres”. Només quatredies més tard el BOE publica l’adjudicació del“Servicio de restauración mediante el sistema de cocina diferida en linea para el CIS Cotxeres” per 644.985 euros (més IVA). El guanyador? L’empresa Serhs Food Area, de Ramon Bagó.

Així doncs, el més greu és que tenim que les empreses privades deRamon Bagó rebent en menys de 6 mesos contractes per valor de gairebé 1,5 milionsd’euros. Veiem que aquests contractes provenen directament de l’empresa que fins poc temps abans estava directament dirigida pel propi Bagó i veiem que aquests contractes són per proveir una obra que el mateix Bagó va controlar i gestionar des del principi.

Però hi ha més: aquesta empresa; CHC Vitae, que contracta empreses de Bagó, a més d’haver estat presidida per ell mateix, està participada al 100% pel Consorci Hospitalari de Catalunya S.A., una empresa pública on Bagó és actualment membre del Consell d’Administració… Així, des d’aquest seient a l’empresa pública Bagó va poder controlar en tot moment els processos d’adjudicació a les seves empreses privades per valor de 1,5 milions d’euros.

Fonts:
revista cafeambllet.com
Enllaç a l’informe complet de la sindicatura de comptes: http://www.sindicatura.org/reportssearcher/download/3011ca.pdf
www.trobada9barris.org
www.barcelona.cup.cat
http://cupnoubarris.wordpress.com

Contra la corrupció del sistema, CANVIEM-LO AMB UNA ALTRE FORMA DE FER POLÍTICA!

Per veure la publicació completa, clickeu a: Fulletó CIS

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s